Peristiwa Lucu Dalam Khutbah Jumaat

Logika Orang-Orang Bodoh

Ibn Jauzi menerangkan dalam kitab Logika Orang-Orang Bodoh (Akhbarul Hamqa’ Wal Mughaffalin) bahawa Ibrahim An Nadhdham ditanya tentang batas kebodohan, maka beliau menjawab: “Engkau bertanya tentang sesuatu yang tiada batasnya”. Bermakna kebodohan itu boleh meliputi dalam setiap perkara. Maka Abu Ishaq menerangkan keadaan selanjutnya dengan berkata:

“Jika ada orang kaya yang kemudiannya menjadi fakir maka percayakanlah. Jika seorang fakir kemudian menjadi hartawan maka percayakanlah. Jika seorang yang hidup kemudiannya mati, maka percayakanlah. Jika seorang bodoh dapat menggunakan akalnya, maka janganlah engkau mempercayainya”.

Kerana kebodohan itu akan menelantarkan manusia ke dalam neraka. Begitu juga kebodohan akan menjerumuskan kita dalam jalan-jalan kesesatan. Oleh kerana itu, Allah mengajarkan Adam a.s tentang bahasa dan nama-nama benda. Seterusnya Allah mengutus Jibrail untuk mengajarkan Muhammad saw dengan kalimah yang cukup terkenal: iqra’ – bacalah. Semuanya untuk menjadikan para utusan-Nya terhindar dari kebodohan.

Ini adalah sebuah petanda yang sangat jelas bahawa hanya ilmu dapat menyuluh kegelapan. Dengan ilmu jugalah manusia mengenal Tuhan, mengetahui kebenaran, melihat sunnah dan meniti pada mazhab Nubuwwah.

Lantas apabila manusia yang menyeru umat untuk hidup secara Islami namun mereka itu jahil terhadap Sunnah al Mustafa, maka jalan yang mereka seru berupa simpang siur yang berserampangan yang hujung-hujungnya adalah menuju ke neraka. Seperti yang telah Rasulullah saw khabarkan bahawa disebalik jalan yang lurus itu ada jalan-jalan lain.

Jabir berkata: “Kami duduk disisi Nabi saw, lalu beliau membuat garis seperti ini seraya berkata, ‘Ini adalah jalan Allah’. Lalu beliau membuat dua garis di sebelah kanannya dan dua garis di sebelah kirinya seraya mengatakan: ‘Ini adalah jalan-jalan syaitan’. Kemudian beliau meletakkan tangan nya di atas garis yang ditengah-tengah, kemudian beliau membaca ayat ini, ‘dan bahawa (yang Kami perintahkan ini) adalah jalan-Ku yang lurus, maka ikutilah ia, dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan (yang lain), kerana jalan-jalan itu mencerai beraikan kamu dari jalan-Nya. Yang demikian itu diperintahkan Allah agar kamu bertakwa’.” (Shahih Ibni Majah)

Oleh kerana itu, para khatib yang menyeru kepada Islam dan Sunnah, sewajarnya mempersiapakan diri dengan ilmu yang shahih serta mengikut metoda Rasulullah saw dalam menyampaikan ilmu. Mereka perlu mengetahui setiap apa yang ingin mereka sampaikan.

Sudah banyak kali saya tersenyum ketika mendengar khutbah Jumaat di kawasan Pandan Indah. Bukan kerana  Khatibnya membuat jenaka saat membaca khutbah tetapi isi kandungannya yang mencuit hati saya. Iaitu tentang ilmu dan fakta yang disampaikan. Agak meragukan!

Kisah Lucu Pertama

Saya mendengat khatib menerangkan bahawa Sunnah Nabi itu adalah jalan kebahagiaan dan untuk bahagia, seseorang itu harus mengikut Sunnah Nabi. Itulah lambang cinta yang hakiki.

Maka khatib itupun membawakan hujjah-hujjah dari perlakuan sahabat, sehingga beliau berkata: “Di sebalik itu, ada beberapa sahabat yang turut mengikut Nabi dalam hal-hal dunia, sedangkan sunnah (perlakuan Nabi) tersebut berupa adat atau jibliyah (keadaan sebagai manusia biasa).

Seperti Ibn Mas’ud yang pernah duduk di satu kawasan ketika dalam sebuah perjalanan. Kemudian para sahabat lain bertanya: “Apa yang engkau buat itu?”. Ibn Mas’ud pun berkata: “Aku melihat Rasulullah saw pernah duduk di sini ketika dia bermusafir dahulu”. Inilah lambang cinta sahabat kepada  Rasulullah saw.

Contoh lain dalam Shahih Muslim pada bab makanan, kita akan dapati bahawa beberapa sahabat menyukai sesuatu lauk setelah mereka mengetahui Nabi menyukai makanan tersebut. Seperti Anas r.a yang mengatakan: “Setelah dari hari itu, aku turut menyukai lauk labu”, kerana beliau melihat Rasulullah saw sangat menyukai lauk labu dalam satu majlis jamuan makan.

Setelah itu khatib pun berkata: “Sesungguhnya sunnah Nabi yang utama adalah menegakkan Hukum Islam – iaitu hudud” dan kemudian beliau menyambung lagi: “Oleh kerana itu, haruslah kita menyambut Maulidur Rasul sebagai bukti cinta kita kepada Baginda, sepertimana cintanya para sahabat”.

Saya tidak tahu bagaimana khatib ini berfikir dan menggunakan hujjah. Kaedah ilmiyah yang beliau gunakan itu saling bertentangan. Ibaratnya begini: Imam Syafi’e berjaya dalam bidang ilmu kerana rajin mencatit. Maka oleh itu sekiranya kamu mahu cemerlang dalam peperiksaan janganlah kamu mencatit pelajaran.

Dalil yang digunakan itu benar lagi shahih tetapi kesimpulan dari sang Khatib itu melencong. Logik silogisme yang digunakan itu salah. Kerana jika kita telah menetapkan bahawa Sunnah Al Mustafa adalah lambang kecintaan dan kebahagian, maka kita tidak boleh membuat sesuatu yang tidak dilakukan oleh para sahabat. Ini kesimpulan yang benar terhadap dalil yang digunakan.

Kerana Nabi dan sahabat tidak pernah melakukannya. Begitu juga Imam Syafi’e, Imam Nawawi, Imam Ibn Hajar dan Imam Ramli. Sekiranya kita melakukan apa yang tidak pernah mereka semua kerjakan, sedangkan amalan tersebut boleh mereka lakukan di zaman mereka, maka kita sudah tidak menunjukkan “cinta yang hakiki” kepada Rasulullah saw. Hanya lisan kita yang berucap sedang perbuatan kita jauh dari kenyataan.

Kemudiannya, sunnah yang paling utama adalah meluruskan aqidah umat manusia sehingga mereka beraqidah dengan aqidah yang shahih, menjauhi syirik dan memerangi thaghut. Buktinya adalah seluruh ulama’ Ahlus Sunnah telah mengatakan bahawa fungsi penurunan Nabi Muhammad saw adalah untuk menegakkan Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Asma’ Wal Sifat, bukannya menegakkan hudud atau Negara Islam.

Perstiwa Kedua

Selang beberapa minggu, saya menuju pula di sebuah surau yang dinaik-taraf menjadi tempat solat Jumaat. Sang Khatib berkata: “Kita haruslah beriman dengan ayat-ayat Tuhan yang mulia, berjumlah 6666 ayat”. Kemudian beliau berkata lagi: “Imam Hasan Al Basri, seorang tabiian yang juga merupakaan seorang tokoh sufi telah berkata…” dan yang terakhir apabila beliau membawakan makna hadis “Sesungguhnya Islam itu seperti ikatan tali, yang pertama akan terputus adalah hukum dan yang terakhir adalah solat”, beliau berkata: “Oleh kerana itu orang-orang munafik menolak hukum hudud daan mengambil undang-undang manusia, sedangkan kita berusaha untuk menegakkanya”.

Setelah itu saya tertanya-tanya, bagaimana sang Khatib itu mendapatkan maklumat bahawa ayat Al Qur’an berjumlah 6666 sedangkan para ulama’ mengatakan bahawa Al Qur’an hanya berjumlah 6236 ayat? Seolah-olah Khatib berbicara tanpa ilmu, dan taqlid membuta tuli.

Begitu juga saya bertambah hairan apabila Hasan Al Basri dikatakan sebagai ahli sufi sedangkan istilah sufi hanya muncul setelah zaman Abdul Wahid Bin Zaid. Malah tidak diketahui dari seorang ulama’ Ahlus Sunnah pun yang mengatakan bahawa Hassan Al Basri seorang Sufi! Sila lah lihat kitab-kitab yang membahaskan rijal hadith seperti kitab-kitab tabaqat dan juga Syiar A’lam Nubala’ oleh Imam Ad Dzahabi.

Sedangkan hadith yang beliau bawa itu merupakan sebuah hujjah membenarkan Malaysia diistihar sebagai Negara Islam. Kerana sejak dari terhapusnya Khalifah Al Uzma di dunia Islam, saban waktu, akan ada hukum Islam yang tertinggal dalam perlembagaan. Tetapi negara tersebut tetap diistihar sebagai Daulah Islam.

Malah dalam hadith tersebut, tidak menyebutkan hudud, sebaliknya mengatakan “hukum”, sedangkan makna hukum sangatlah luas. Walhal hukum yang paling besar adalah aqidah yang shahih. Sedangkan masalah aqidah selalu dilupakan oleh pejuang Islam. Sehingga banyak parti Islam mewujudkan sebuah aqidah baru iaitu Tauhid Hakimiyyah yang merupakan aqidah batil.

Justeru, seorang Muslim harus belajar bagi menghilangkan kebodohan. Belajar agar memastikan aqidahnya shahih dengan mengikut Mazhab Ahlus Sunnah Wal Ahlul Hadis dan kemudian beramal dengan amal yang sunnah sahaja. Ikutlah petunjuk dari Imam Syafi’e yang digelar sebagai “Naisirus Sunnah” – pejuang sunnah –  kerana beliau hanya beribadah dengan sunnah semata-mata. Dan janganlah kita menyeru manusia kepada jalan yang menyesatkan.

 

Abu Amru Mohd Radzi Bin Othman

Advertisements

Label: , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: